Un interviu privind diferite aspecte ale tigarii electronice cu Paul Bergen din cadrul proiectului de reducere a efectelor nocive ale tutunului. De asemenea, asigurati-va ca accesati sectiunea FAQ a acestui proiect.

Cat de daunatoare este tigara electronica si cat de reale sunt rapoarte precum "Renunta la tigara electronica", care sustin ca tigarile electronice pot fi otravitoare?

Acea postare este oarecum inselatoare. Principala preocupare a Organizatiei Mondiale a Sanatatii in ceea ce priveste tigarile electronice a fost ca unii distribuitori au afirmat, in mod eronat, ca OMS le-ar fi aprobat. In afara de asta, la fel ca alti oponenti ai tigarilor electronice, OMS greseste, concentrandu-se pe posibilitatea ca aceste dispozitive sa-i convinga pe oameni sa renunte la nicotina, in loc sa se preocupe mai degraba de diminuarea riscurilor asociate cu consumul de tutun.

Autoarea acestei postari, Summer Johnson, care este specializata in bioetica, ar putea fi mai prudenta in dezbaterea ei academica, dar ea a afirmat anterior ca "etica sanatatii publice spune ca aproape toate masurile sunt bune pentru ca fumatorii dependenti de nicotina sa renunte la obicei si sa inceteze sa faca rau lor si altora." (http://blog.bioethics.net/2008/09/say-goodbye-to-tobacco/). Este destul de rau cand activistii spun ca toate masurile impotriva fumatorilor sunt rezonabile (in unele locuri li se interzic adoptiile de copii, lor sau sotiilor lor li se ingradeste accesul pe piata muncii), dar este mult mai rau atunci cand profesionistii in etica o spun.

"Desi nu exista nici o certitudine cu privire la cat de sigure sunt tigarile electronice, suntem destul de siguri ca acestea sunt mult mai sigure decat cele conventionale."

Totusi, nu este nevoie de un raspuns, deoarece comentariile de pe blog arata ca cei mai multi pot vedea cu usurinta ca articolul a fost scris fara sa se stie nimic despre acest subiect. Principala ei greseala, comuna celor mai multi activisti anti-tutun, este ca atunci cand se discuta o alternativa la reducerea efectelor nocive, ceea ce conteaza nu este cat de sigur este un produs, ci daca acesta este mai sigur decat celelalte. Desi nu exista nici o certitudine cu privire la cat de sigure sunt tigarile electronice, suntem destul de siguri ca acestea sunt mult mai sigure decat cele conventionale. (Este oarecum ciudat, avand in vedere declaratia lui Johnson cu privire la toate masurile pentru a-i convinge pe fumatori sa renunte, ca ea nu sustine tigarile electronice)

Cum este tigara electronica in comparatie cu tigarile adevarate?

Desi nu exista inca multe studii bune facute pe tigarile electronice, cele facute deja nu au descoperit niciun efect negativ asupra sanatatii. Dispozitivele sunt destul de simple, nu aveti de ce sa va faceti griji. Ele sunt in cea mai mare parte tigari traditionale, din care au fost eliminate toate pericolele cunoscute. Si de aceea suntem destul de siguri ca sunt mult mai sigure decat fumatul. Pericolul major al fumatului a fost intotdeauna fumul de tutun, care a fost eliminat.

Au ramas: un fel de tub pe care il pui in gura (nu exista niciun pericol, doar daca ti-l bagi in ochi sau il inghiti), nicotina (care nu este mai periculoasa decat cafeina, doar daca sunteti un fetus), o componenta de gust si propylenglicol (care desi este toxic daca bei mult din el, este aproape inofensiv in cazul inhalarii). Sunt posibile vatamari, daca in nicotina sau in compusii de aroma intra ceva.

De asemenea, au trecut cativa ani de utilizare de catre populatie si daca avem intr-adevar nevoie de zeci de ani de utilizare pentru a fi siguri, cel putin stim ca pe termen scurt nu a aparut nimic important. Singura preocupare rezonabila este ca nu prea exista o reglementare cu privire la fabricarea acestor dispozitive, iar unele ar putea sa contina unele substante cu potential toxic (desi ar trebui sa fie deosebit de puternice ca sa echivaleze toxicitatea fumului de tigara).

Ii poate ajuta pe oameni sa se lase de fumat?

Personal, am vazut ca unii au reusit, altii nu. Si desi nu am mai fumat tutun de multa vreme, am incercat-o si am constatat ca este atat de buna, incat nu mi-as mai putea imagina cum e sa fumezi cu adevarat. Si asta a fost cu o versiune fara nicotina. Pentru unele persoane, fumatul nu are legatura cu nicotina, ci cu placerea actului fizic de a fuma, iar pentru acestia, tigara electronica este o minune.

"Am incercat-o si am constatat ca este atat de buna, incat nu mi-as mai putea imagina cum e sa fumezi cu adevarat..."

Ce este promitator in legatura cu tigara electronica este faptul ca ea este atat de asemanatoare cu fumatul, incat oamenii imediat isi imagineaza ca le va inlocui obiceiul de a fuma. Cele mai multe alte alternative necesita o anumita obisnuinta si, in loc sa fie optimisti, consumatorii incep sa se gandeasca la anumite lucruri pe care acestea nu le fac. Daca cei mai multi se vor lasa, este altceva. Salvarea unor vieti merita promovarea unei alternative mai sigure. Banuiesc ca, de fapt, tigarile electronice vor ajunge sa aiba un impact major asupra nivelurilor de fumat dar, dupa cum am spus, desi importanta, nu este necesara promovarea acestui lucru. Fumatul este daunator, dar este inca o alegere; datoria noastra nu este sa-i determinam pe oameni sa renunte la fumat, ci sa facem optiunile mai sigure atat de atractive sau de eficiente, incat ei sa ajunga sa renunte la tigari.

Banuiesc ca, in timp, oamenii vor investiga posibilitatea renuntarii la fumat cu ajutorul tigarii electronice, dar la fel ca toate aceste studii, este nevoie de cativa ani ca sa stim daca intr-adevar functioneaza. In acelasi timp, oricand cineva fumeaza o tigara electronica, el nu fumeaza altceva, ceea ce este un lucru bun.

"Exista o nevoie stringenta de alternative mai bune ... cele mai bune si mai eficiente alternative existente pe piata acum par sa fie tutunul fara fum (snus) si tigarile electronice."

Daca alternativele obisnuite de renuntare la fumat, cum ar fi guma de mestecat si plasturii, au fost judecate in functie de succesul lor pe termen lung, multi ar putea sa argumenteze ca acestea ar trebui retrase de pe piata. Exista o nevoie stringenta de alternative mai bune pentru fumatori si, in ciuda grupurilor anti-tutun, cele mai bune si mai eficiente alternative existente pe piata acum par sa fie tutunul fara fum (snus) si tigarile electronice. Despre snus avem o multime de date care arata ca este mai sigur si ca oamenii pot trece la el, iar despre tigarile electronice avem mai putine date, dar exista indicii pozitive conform carora aceastea ar putea ajunge la fel de sigure si poate chiar mai eficiente, deoarece imita fumatul atat de bine.

Care este, in opinia dumneavoastra, motivul din spatele suprimarii informatiilor marturiilor de catre Guvern?

"... unii oameni sunt atat de vehementi impotriva fumatului, incat vor lupta contra oricarui produs care face ca fumatul sa fie mai acceptabil."

Unii cinici spun ca guvernul isi face griji cu privire la pierderea veniturilor din taxa pe tutun, in cazul in care toata lumea incepe sa utilizeze acest produs. S-ar putea sa fiu naiv, dar nu cred ca acesta este motivul real (desi, deoarece taxele pe tutun au devenit importante in multe bugete ar trebui sa fie). In acest moment, cred ca aceasta suprimare provine din doua motive: 1. Pur si simplu pentru ca este un produs care creeaza confuzii, pentru ca nu se incadreaza in nici o categorie (de exemplu Segway1 este ilegala inca in multe locuri, pentru ca nimeni nu stie unde sa o incadreze, si nu pentru ca exista o conspiratie a industriei) si 2. Unii oameni in aceste pozitii sunt atat de vehementi impotriva fumatului, incat vor lupta contra oricarui produs care face ca fumatul sa fie mai acceptabil.

Asa cum este, guvernul poate bloca produsul, dar datorita Internetului, suprimarea informatiei este sortita esecului. Sursele de stiri acopera acest subiect suficient de bine si, in cea mai mare parte, sunt precise si pozitive. Deci, guvernul poate sa opreasca produsul la granita, sa nu permita vanzarea lui in magazine etc., dar accesul la informatie este inca liber. (Nu spun ca unii nu au incercat, dar nu au puterea de a aplica restrictii pe site-urile comerciale).

Puteti sa ne oferiti orice alte exemple de suprimare a vanzarii/informatiilor despre tigarile electronice?

In ceea ce priveste restrictionarea vanzarilor de tigari electronice, chiar in acest moment, exemplul cel mai cunoscut este Australia, care a interzis vanzarile acestor produse. Cateva tari, precum Finlanda, permit doar vanzarile on-line sau pentru uz personal, dar nu si vanzarea in magazine. Altele permit vanzarea tigarilor electronice doar ca dispozitive medicale, iar altele permit vanzarea, dar nu si promovarea produsului. Ceea ce putem vedea este aparitia unui exemplu "suedez", adica o tara care nu se opune acestei alternative, in care alternativa devine la fel de disponibila si mai populara decat tigarile conventionale, pentru ca in timp sa se observe o ameliorare a tuturor afectiunilor cauzate de fumat. Daca este ceva asemanator tutunului fara fum, acesta nu va asigura raspandirea solutiei dar, cel putin, ar dovedi ca acest lucru poate sa functioneze.

Ce informatii gresite au fost raspandite despre tigarile electronice?

In comparatie cu tutunul fara fum, exista multe informatii gresite despre tigarile electronice. Singura teama mentionata de unii, se refera la substantele contaminante necunoscute. Intr-o oarecare masura, asta se datoreaza probabil originilor chinezesti ale produsului. Singura sursa importanta a aceastei temeri pare sa fie OMS, care nu a spus ca este adevarat, dar a declarat ca nu exista studii care sa excluda aceasta posibilitate. Acest lucru nu este in intregime nerezonabil. Desi potentialul nu este suficient de puternic pentru a avertiza fumatorii sa stea departe de acest produs, avand in vedere ca exista multi producatori, precum si lipsa unei reglementari care sa-i supravegheze, controlul real al calitatii privind producerea acestui produs este slab. Desigur, o data ce OMS a facut aceasta afirmatie, jurnalistii care au de castigat de pe urma raspandirii temerilor, au transformat acest lucru in diferite titluri despre otrava din aceste produse. Cu toate acestea, sunt mai multi cei sceptici fata de aceste raportari, decat cei tematori in legatura cu raportarile legate de diferite alimente.

Care sunt daunele cauzate de suprimarea tigarilor electronice?

Nu cred ca "suprimarea informatiilor" este atat de eficienta sau influenta, ci mai degraba lipsa disponibilitatii acestui tip de produs. Avem nevoie ca aceste produse sa fie vandute acolo unde alte produse din tutun sunt vandute si sa fie vazute de catre fumatori pe strazi, in baruri, in avioane si oriunde, pentru ca apoi sa se gandeasca sa le foloseasca in locul tigarilor conventionale.

Articole asemanatoare:

Opinia Dr. Joel Nitzkin asupra tigarii electronice

Interviu cu Dr. Adrian Payne

Interviu cu Pr. Dr. Michael Siegel

Interviu cu David Sweanor despre tigarile electronice si reducerea efectelor nocive ale tunutului