Dr. Joel Nitzkin, Presedintele Tobacco Control Task Force pentru Asociatia Americana a Medicilor de Stat, ne-a oferit opinia sa de expert in domeniul tigarii electronice.

ECD: Ati declarat ca, bazandu-va pe cercetarile existente, tigarile electronice sunt mult mai sigure decat tigarile conventionale. Cat de ridicat este gradul de siguranta, si cata incredere putem avea in gradului de siguranta relativa prezentat de acestea?

Dr. Nitzkin: Nu exista nici o cercetare in sine, facuta pe tigari electronice. Informatiile despre siguranta pe care le avem se refera la expunerea la nicotina pentru incetarea fumatului si, de asemenea, la cel mai sigur produs din tutun care, in esenta, ofera o expunere tot la nicotina.

Cele mai sigure produse din tutun sunt ceea ce numim snus 1 . Literatura depre snus, care este evaluat pe site-ul nostru, arata in cele mai bune studii epidemiologice disponibile azi, ca utilizarea de snus nu cauzeaza decesul. Cu alte cuvinte, in cazul in care exista un pericol pentru sanatate datorat consumului de snus, acesta este mai mic decat ceea ce poate fi masurat de aceste studii. Tinand cont de acest aspect, putem intelege ca un produs din tutun, care ofera doar nicotina, fara alte substante chimice toxice, ar trebui sa fie cel putin la fel de sigur.

"...avem toate motivele sa credem ca pericolul reprezentat de tigarile electronice ar fi mult mai mic decat 1% din pericolul reprezentat de tigarile conventionale."

Deci daca putem intelege ca nicotina din tigarile electronice este, de fapt, o versiune generica a aceleiasi nicotine din produsele pe baza de prescriptie medicala, avem toate motivele sa credem ca pericolul reprezentat de tigarile electronice ar fi mai mic de 1%, probabil mai mic decat a zecea parte dintr-un procent al pericolului reprezentat de tigarile conventionale.

ECD: Am discutat cu Ash UK care mi-au spus ca nu au fost facute suficiente cercetari pe tigarile electronice si ca acestea nu au fost testate chimic.

Dr. Nitzkin: Ei bine, cel putin un producator a fost testat chimic. Exista diferiti producatori de tigari electronice ... Unul dintre lucrurile pozitive pe care noi le asteptam sa vina din partea legislatiei FDA 2 ar fi solicitarea asigurarilor de calitate in procesul de fabricatie, pentru a fi siguri ca dozele au fost corecte si ca nu exista substante contaminante care ar creste riscul pentru sanatate. De exemplu, multe dintre aceste produse au arome si eu nu stiu daca acele arome pot sau nu sa fie periculoase. In cazul in care sunt, cred ca pericolul este destul de mic.

ECD: Ce fel de cercetare trebuie sa se efectueze in legatura cu utilizarea tigarilor electronice?

Dr. Nitzkin: Primul lucru, pe care nu-l pot considera o cercetare, este o permanenta evaluare a controlului calitatii de catre un laborator independent pe un lot, pentru a se asigura asupra continutului chimic, si a elimina posibilitatea ca acesta sa fie contaminat cu metale grele sau substante care cauzeaza cancer. Laboratorul ar trebui, de asemenea, sa se asigure ca dozele sunt corecte, asa cum se mentioneaza.

Exista diferite opinii in legatura cu ce alte tipuri de cercetare ar trebui facute. Cei care se opun tigarilor electronice si intregii familii de alternative la dispozitivele de expunere la nicotina considera ca pentru a fi siguri ca sunt sigure, ele trebuie sa fie testate si facute studii clinice controlate.

"...din punct de vedere fizic, aceasta cercetare este imposibil de facut."

Problema cu studiile clinice controlate este ca, din punct de vedere fizic, sunt imposibil de facut. De ce? Pentru ca ar implica recrutarea unui numar mare de nefumatori, probabil cateva mii, si apoi obtinerea acordului lor pentru a fi impartiti aleatoriu intr-unul sau doua sau mai multe grupuri. Unul dintre aceste grupuri ar fuma tigari, care in mod clar prezinta un risc de probleme grave de santate, iar altii ar testa diferite alte produse fara fum, inclusiv tigarile electronice.

In afara de asta, din moment ce aceste produse nu sunt comercializate pentru utilizarea pe termen scurt in scopul renuntarii la fumat, studiul ar trebui sa ruleze probabil un deceniu sau mai mult, pentru a arata daca exista efecte pe termen lung. Un astfel de studiu ar costa zeci de milioane de dolari pentru fiecare produs si alte costuri suplimentare, plus ca fizic, ar fi fi imposibil de facut. Un alt motiv este ca nu cred ca se vor putea recruta vreodata nefumatori care sa se expuna unui astfel de risc, iar daca s-ar recruta fumatori, ar exista un risc rezidual din cauza ca ei deja fumeaza.

In al doilea rand, pentru ca acest studiu sa fie credibil va trebui probabil sa se angajeze un centru academic, de preferinta un centru universitar american, pentru a face acest lucru, iar toate centrele academice americane au ceea ce ei numesc Camere Institutionale de Revizuire, care mai intai trebuie sa aprobe orice activitate de cercetare. Iar atunci cand trebuie sa fie facuta o cercetare care ar putea prezenta un risc pentru sanatatea subiectilor, dar fara nici o valoare terapeutica, orientarile lor nu ar aproba un astfel de studiu. De aceea am facut declaratia, si am incercat sa o repet, ca orientarile organizatiilor de testare, care sunt mentionate in actualul proiect de lege referitor la tutun al FDA ar reprezenta o interdictie de facto a tigarii electronice.

"...orientarile organizatiilor de testare, care sunt mentionate in actualul proiect de lege referitor la tutun al FDA ar reprezenta o interdictie de facto a tigarii electronice."

Vor spune ca, ei bine, aceste tigari nu se pot vinde pana cand nu se va putea demonstra cum s-au finalizat aceste studii, spre satisfactia Administratiei Alimentelor si Medicamentelor, iar in cazul in care este imposibil ca studiile sa fie facute, pur si simplu aceste produse sunt interzise. Punct.

ECD: Nu vorbim doar despre tigarile electronice, nu-i asa, ci despre orice alte produse alternative ...

Dr. Nitzkin: Tigari electronice, stick-uri, plasturi, dropsuri, snus-uri, camile (tigari marca Camel), produsele Marlborough si, de asemenea, orice alt produs din tutun care ar putea fi comercializat ca fiind un produs cu un risc mai mic sau modificat.

ECD: Lasand reglementarea deoparte, ar fi posibila masurarea efectelor tigarii electronice pe fumatorii care au trecut deja la ea?

Dr. Nitzkin: Asta ar fi foarte dificil. Intrebarea este in comparatie cu ce? In cazul in care cei mai multi care fumeaza tigari electronice au fumat inainte tigari conventionale, cine stie cat de afectati sunt de tigarile obisnuite deja fumate? Ideea noastra, noi fiind Asociatia Americana a Medicilor de Stat, ar fi ca astfel de produse cum sunt tigarile electronice, stick-urile, plasturii si dropsurile ar trebui sa fie permise pe piata, pe baza cercetarilor deja facute. Odata aflate pe piata, ar trebui sa existe un control strict al calitatii procesului de fabricatie, care ar permite FDA sa inspecteze plantele si sa ceara efectuarea testelor despre care am discutat, de catre un laborator independent.

In plus, asta ar trebui sa se faca dupa cercetarea de piata sau dupa supravegherea post-vanzare, care cred ca ar trebui sa fie efectuata de catre Agentia Federala de Reglementare, cu ajutorul veniturilor obtinute din taxa de utilizator. Acest lucru ar putea inlesni efectuarea cercetarilor, acceptand inscrierea fumatorilor obisnuiti si de tigari electronice si apoi, pe o perioada de cativa ani, in timp ce se afla pe piata si sunt vandute, de a evalua prezenta sau absenta oricaror efecte adverse. Astazi am citit stirea ca guma Nicorette poate prezenta un pericol de cancer, care anterior nu a fost depistat. Inca nu am citit raportul, dar acestea sunt lucruri pe care este nevoie sa le urmarim.

"Fara indoiala, nu exista nicio posibilitate ca tigarile electronice sa fie la fel de daunatoare ca tigarile conventionale."

Indiferent cine are dreptate, fara indoiala, nu exista nicio posibilitate ca tigarile electronice sa fie la fel de daunatoare ca tigarile conventionale. Tigarile ii ucid pe 30% dintre utilizatori. In ceea ce priveste tigarile electronice, vorbim despre fractiuni mai mici de un procent.

ECD: Exista o organizatie in Marea Britanie, ASH UK, care considera ca, cel putin pana cand nu exista mai multe cercetari, fumatorii ar trebui sa ramana la produse precum plasturii si guma de mestecat cu nicotina. Cum ati evalua eficacitatea acestor produse?

Dr. Nitzkin: Ei bine, exista doua probleme cu plasturii si guma de mestecat cu nicotina.

"...se pare ca formulele acestora [plasturii si guma de mestecat cu nicotina] nu ofera nicotina dorita de un fumator."

Problema numarul unu este aceea ca modul in care acestea sunt formulate demonstreaza ca ele nu ofera nivelul de nicotina dorit de un fumator. Eliberarea nicotinei se face lent, astfel incat nu ofera aceeasi satisfactie. Problema numarul doi este ca aceste produse pot fi utilizate doar pentru perioade scurte de timp, in principiu pana la douasprezece saptamani, in calitate de produse destinate renuntarii la fumat. Daca cineva va sugera faptul ca un fumator are de gand sa utilizeze unul dintre aceste produse timp de mai mult de douasprezece saptamani, atunci asta este ceea ce se numeste utilizarea ilegala a drogurilor, pentru ca nu a fost aprobat pentru o utilizare timp de mai mult de douasprezece saptamani.

ECD: Cu toate ca tot ar fi mai bine decat sa fumeze.

Dr. Nitzkin: Oh, cu siguranta ar fi mai bine decat sa fumeze.

ECD: Atunci au practic aceleasi probleme ca si tigarile electronice.

Dr. Nitzkin: Da, niciodata nu a fost facuta o cercetare a efectelor pe termen lung.

ECD: O alta preocupare, in special a nefumatorilor, pe care au ridicat-o in comentariile de pe blog-uri si din articole, este ca tigara electronica contine inca nicotina. Intelegerea mea este ca nicotina nu este atat de daunatoare in comparatie cu utilizarea tutunului. Care este parerea dumneavoastra despre acest lucru?

"Tutunul este de 100.000 de ori mai periculos in ceea ce priveste riscul de deces cauzat de utilizarea obisnuita a unui produs decat este in mod normal considerat acceptabil..."

Dr. Nitzkin: Nicotina nu este inofensiva, ea creeaza dependenta. In comparatie cu produsele alimentare si aditivii alimentari care sunt acceptati pe piata, nicotina ar fi considerata o substanta periculoasa, pentru ca persoanele cu boli de inima ar putea fi afectate de consumul de nicotina, dar in comparatie cu tigarile... Dati-mi voie sa incerc sa pun acest lucru intr-o perspectiva simplificata; nu stiu daca ati citit rezolutia noastra privind reducerea efectelor nocive, dar in esenta, la finalul ei, se vorbeste despre diferentele dintre tutun si alte produse. Tutunul este de 100.000 de ori mai periculos in ceea ce priveste riscul de deces datorat consumului uzual al produsului decat este in mod normal considerat acceptabil din punctul de vedere al consumatorului. Deci, daca avem un produs care este de trei ori mai putin periculos decat o tigara, adica mai putin decat a zecea parte din 1% din pericolul reprezentat de o tigara, asta inseamna de 100 de ori mai periculos decat este general acceptat pentru produsele de consum. Deci, vedeti si dvs. aceste mari diferente.

Deci intrebarea este in comparatie cu ce? Noi nu vrem sa-i incurajam pe nefumatori sa se apuce de fumat tigari electronice sau sa foloseasca acesti suplinitori, ci sa-i incurajam pe fumatori sa le foloseasca.

ECD: Da, am discutat cu David Sweanor si mi-a spus si el cam acelasi lucru.

Am observat ca suntem criticati ca nu suntem constienti de efectul incalzirii globale si al inhalarii de nicotina si ca acest lucru ar putea provoca prejudicii.

Dr. Nitzkin: Asta-i adevarat, nu cunoastem efectele si nu putem decat sa ghicim care va fi impactul. Cred ca, probabil, este ceva mai toxica pentru persoanele cu boli de inima, si pentru asta este nevoie de o cercetare. Un alt factor pe care nu-l stiu despre tigarile electronice este de fapt cat de multa nicotina ajunge in plamani. Este absorbita de la nivelul mucoasei feurale asa cum este in cazul trabucurilor, sau este absorbita din plamani prin felul in care inhaleaza fumatorii? Probabil este in plamani, pentru ca oamenii au tendinta sa le utilizeze in acelasi mod. Dar pentru asta trebuie facuta o cercetare. Aceasta chestiune ramane deschisa. Dar, in comparatie cu ceea ce deja stim, riscul probabil pare sa fie mult mai mic decat in cazul tigarilor...

ECD: Dar ar fi dificila efectuarea unei cercetari?

Dr. Nitzkin: Aceasta cercetare nu ar fi foarte greu de realizat. Pentru asta, una dintre companii ar trebui sa angajeze un cercetator calificat care sa gaseasca probabil undeva intre 40 si 100 de nefumatori, sau poate chiar fumatorii ar putea face acest lucru. Sa-i distribuie aleatoriu, jumatate dintre ei sa foloseasca tigari electronice fara nicotina, iar ceilalti tigari electronice cu nicotina, si apoi se va putea masura functia cardiaca si se vor face analize de sange, pentru a vedea ce se intampla. Nu este un studiu greu de facut.

"Cercetarea riscului crescut de cancer ar avea nevoie de zeci de ani pentru a fi finalizata. Si probabil ca nici nu ar putea fi finalizata."

Dati-mi voie sa clarific si sa adaug un singur lucru. Este un subiect simplu de discutat, daca ne uitam la efectele asupra sanatatii pe termen scurt. Nu ar oferi nicio idee pentru a stabili daca exista sau nu un efect pe termen lung, cum ar fi riscul crescut de cancer. Cercetarea riscului crescut de cancer ar avea nevoie de zeci de ani pentru a fi finalizata. Si probabil ca nici nu ar putea fi finalizata.

ECD: Grupurile de sanatate, cum ar fi Cancer America sunt ingrijorate de faptul ca existenta unei alternative la fumat ii va impiedica pe fumatori sa renunte la fumat, si ca ii poate incuraja pe tineri sa se apuce de fumat. Va preocupa si pe dvs. acest aspect?

"In mintea lor, toate produsele din tutun sau legate de el sunt rele."

Dr. Nitzkin: Da, aceasta este o preocupare majora. Iar acesta este un motiv de ingrijorare – si ganditi-va la proiectul de lege al FDA, care a fost negociat intre Campania pentru Eliberarea de Tutun a Copiilor si compania Phillip Morris.

Campania pentru Eliberarea de Tutun a Copiilor are ca singura preocupare impiedicarea copiilor si a adolescentilor de a consuma tutun. In mintea lor, toate produsele de tutun si cele aferente sunt rele, si de fiecare data cand pe piata apare un produs nou, acesta sporeste riscul ca adolescentii sa se apuce de fumat. Prin urmare, acestea se opun adaugarii pe piata a unor noi produse din tutun sau legate de tutun pentru ca, in mintea lor, pana la proba contrarie, impactul acestui produs va fi cresterea dramatica a utilizarii nicotinei de catre tineri. Nu cunosc nici o cercetare care sa fi fost facuta in aceasta privinta. Fiecare dintre companiile de tigari electronice cu care am vorbit a sustinut ca produselor lor nu se adreseaza adolescentilor, dar nici n-au afirmat explicit ca tigarile lor nu sunt comercializate pentru adolescenti. Deci trebuie facute alte studii pentru a determina masura in care adolescentii utilizeaza tigarile electronice sau oricare dintre aceste produse.

ECD: Ma gandesc ca atunci cand eram mic, exista un anumit tip de copil care se apuca de fumat. Si o parte din atractie se datora faptului ca fumatul era considerat daunator si interzis. Ma intreb daca genul de copil care are de gand sa faca asta se va apuca de fumat, indiferent daca este vorba de tigari conventionale sau tigari electronice ...

Dr. Nitzkin: Ei bine, cred ca daca cineva se va apuca de fumat, o va face cu tigari conventionale, nu cu tigari „false”. Iar ce va consuma si daca va consuma sau nu va depinde in mare masura de ceea ce consuma colegii, prietenii si de ceea ce vede ca folosesc parintii in casa.

ECD: Deci, exista un pericol in asta...

"Daca vom reusi sa-i convingem pe toti acesti fumatori sa renunte la tigarile obisnuite ... in cele din urma vom reduce numarul mortilor de la 400.000 pe an la mai putin de 4.000 pe an, poate chiar la 400 pe an."

Dr. Nitzkin: Exista un pericol, dar nu stim cat de mare este. Dati-mi voie sa ma exprim altfel. In prezent, tigarile cauzeaza 400.000 de decese pe an in Statele Unite. Daca vom reusi sa-i convingem pe toti acesti fumatori sa renunte la tigarile obisnuite si sa treaca la tigarile electronice sau la unul dintre celelalte produse care ofera o alternativa la consumul de nicotina, in cele din urma vom reduce numarul mortilor de la 400.000 pe an la mai putin de 4.000 pe an, poate chiar la 400 pe an. Daca orice barbat, femeie sau copil din Statele Unite ar ajunge dependent de tigarile electronice – in prezent, 20% din populatia americana foloseste produse din tutun – si i-am inmulti cu 5, deci am egala chiar si cele mai rele estimari de 4.000 de decese pe an, am avea 20.000 de decese pe an, care tot reprezinta o scadere mare de la 400.000 pe an.

ECD: Si daca apoi luati lumea intreaga ...

Dr. Nitzkin: Da ... Deci exista intrebari fara raspuns, iar multe au de-a face cu modul in care produsele sunt comercializate, cu modul in care acestea sunt reglementate si asa mai departe. Dar de fiecare data cand apare un nou produs pe piata, intr-adevar apare si riscul ca vor exista unii adolescenti care vor fi atrasi de acel produs, care altfel nu ar fi atrasi de tigari.

Dati-mi voie sa subliniez un singur element in mod deosebit. Femeile au tendinta de a fi foarte preocupate de greutatea lor. Oamenii fumeaza sau se apuca de fumat, iar unul dintre cele mai importante motive pentru femei este acela ca fumatul le reseteaza limita de greutate corporala si, in general, se pot astepta sa piarda intre 2 si 4 sau 5 kilograme si sa-si mentina aceasta greutate. Pentru multe femei asta inseamna mult si este un motiv pentru care continua sa fumeze. Daca femeile cred ca exista un produs care nu prezinta riscurile fumatului sau ingalbenirii degetelor din cauza fumatului, si care le va permite sa piarda in greutate, acesta ar putea fi foarte atractiv pentru un numar mare de femei tinere.

ECD: Am o intrebare pe care nu v-am trimis-o inainte de interviul nostru, dar este ceva care ma ingrijoreaza si anume: daca tigara electronica este atat de sigura asa cum cred experti ca dvs., nu este etic gresit sa elimini posibilitatea de a alege o alternativa mai sigura? Vreau sa spun ca informatia exista, dezbaterea exista, evaluarea produsului exista – nu ar trebui ca alegerea sa fie doar a fumatorilor?

"Scopul lor insa este destul de clar: prohibitia."

Dr. Nitzkin: Ei bine, noi asa credem, dar aici nu este vorba despre opinia predominanta in Statele Unite. Problema dateaza din 1960, cand in primele rapoarte generale despre tutun si bolile legate de consumul de tutun, medicii nu au facut o diferentiere intre decesele datorate tigarilor si decesele cauzate de consumul altor produse din tutun. Si au stabilit ca obiectiv national eliberarea de tutun a societatii. Odata ce esti de acord cu acest concept, ajungi apoi sa consideri ca toate produsele din tutun si cele aferente sunt la fel de daunatoare, indiferent de ceea ce spune stiinta. Vreau sa spun ca veti considera ca ar fi in interesul societatii americane interzicerea comercializarii oricarui nou produs din tutun. Scopul lor insa este destul de clar: prohibitia.

ECD: Atat de asemanator cu prohibitia alcoolului ...

Dr. Nitzkin: Da.

ECD: Si credeti ca si ea va fi un esec?

Dr. Nitzkin: Ei bine, cred ca daca se merge in aceasta directie vom avea de-a face cu vanzari ilegale si contrabanda. Dar nu numai atat, chiar si in cazul in care ne confruntam cu contrabanda, tot nu s-ar compara cu beneficiile pentru sanatate pe care le-am putea avea daca produsele ar fi legale si daca s-ar comunica cinstit cu privire la riscurile lor pentru sanatate.

ECD: Proiectul de legiferare a tutunului a starnit opozitia celor implicati in organizatia de Reducere a Efectelor Daunatoare ale Tutunului. Ati putea explica ingrijorarile fata de acest proiect de lege?

Dr. Nitzkin: Acum cateva zile am postat pe site-ul nostru un document in care am enumerat amendamentele propuse de noi la proiectul de legiferare a tutunului si propunerea de a se ocupa de problemele care noi consideram ca trebuie modificate. In primul rand, este vorba despre o atitudine prietenoasa si pozitiva fata de reducerea efectelor nocive, de a atrage produsele pe piata, dar apoi, prin fabricatie si controlul calitatii si urmaririi post-vanzare, sa se asigure siguranta si sa se faca cercetarile necesare pentru a ajusta estimarile noastre.

In al doilea rand, este vorba despre eliminarea altor limitari impuse de agentia de reglementare care, in mare masura, au de-a face cu preocuparile legate de introducerea pe piata.

In al treilea rand, este vorba despre avertismentele legate de tigari, deoarece avertismentele de pe orice produs fara fum spun: "Atentie – acest produs nu este o alternativa sigura la tigari". Iar acest mod de redactare a convins 87% dintre fumatorii americani ca toate produsele din tutun sunt la fel de periculoase.

Apoi, a patra modificare este ca punem la indoiala alegerea Administratiei pentru Alimente si Medicamente in calitate de agentie de reglementare, deoarece prin aceasta se creeaza o situatie in care Administratia pentru Alimente si Medicamente atesta siguranta tigarilor conventionale asa cum sunt formulate in prezent.

La final, consideram ca proiectul de lege trebuie sa autorizeze Agentia Federala sa ofere educatie in privinta sanatatii, sa supravegheze dupa punerea in vanzare si sa realizeze cercetari, in locul companiilor de tutun individuale, pentru ca Agentia Federala a platit pentru ele, prin intermediul taxelor impuse de companie pentru fiecare utilizator de tutun. Dar un alt mod de a privi preocuparea noastra este faptul ca acest act normativ a fost vandut catre organizatiile de sanatate ca sa-l adopte si catre politicienii americani pentru a-l sponsoriza, folosind un rezumat in descrierea proiectului de lege care este extrem de inexact si care nu reflecta impactul real pe care proiectul de lege l-ar avea in cazul in care ar fi aprobat.

ECD: Avand in vedere problemele ridicate de catre medici si de catre activistii pentru reducerea efectelor nocive ale tutunului, asa cum sunteti si dvs., care este, in opinia dumneavoastra, principala motivatie pentru care sustineti proiectul de lege?

Dr. Nitzkin: La inceputul anilor 1990, cand Richard Kessler, care atunci era secretar al Agentiei pentru Administratia Alimentelor si Medicamentelor, a incercat sa reglementeze problema tigarilor, Curtea Suprema de Justitie a spus ca nu poate face acest lucru fara autorizarea Congresului. De atunci, legiuitori importanti din ambele camere ale Congresului au incercat sa dezvolte si sa aprobe un proiect de lege care ar autoriza guvernul federal sa reglementeze produsele din tutun. Dupa toti acesti ani de lucru pe aceasta tema, ei par sa fi ajuns intr-un punct in care nu le mai pasa de ce scrie in proiectul de lege, ci vor doar sa-l aprobe ca sa scape de el. Ei au acest proiect de lege, care este grav viciat, dar care are suficiente voturi pentru a fi aprobat, asa ca vor sa-l aprobe. Ei doresc sa pretinda ca de-acum incolo produsele din tutun vor fi reglementate federal, chiar daca proiectul de lege este total disfunctional. Acesta este unul dintre motivele pentru care incearca sa-l aprobe asa cum este, fara alte modificari. Au reusit sa faca asta in Camera Reprezentantilor. Se pare ca au de gand sa incerce sa procedeze la fel si in Senat.

Articole asemanatoare:

Interviu cu Dr. Adrian Payne

Interviu cu Pr. Dr. Michael Siegel

Cat de daunatoare este tigara electronica?

Interviu cu David Sweanor despre tigarile electronice si reducerea efectelor nocive ale tunutului


1 Produs din praf umed de tutun, care este consumat prin plasarea acestuia sub buza superioara pentru perioade lungi de timp.
2 Food and Drug Administration = Administratia Alimentelor si Medicamentelor