Intellicig saluta decizia MHRA de a continua investigatiile asupra tigarilor electronice

In decursul ultimului an, Agentia de Reglementare a Medicamentelor si Produselor farmaceutice (MHRA) a intreprins o serie de consultari publice cu privire la utilizarea produselor care contin Nicotina (NCP), inclusiv a tigarilor electronice.

Intellicig, producatorul lider mondial al preparatelor ECOpure pe baza de nicotina, produse exclusiv in Marea Britanie, a participat in cadrul procesului de consultare si a sustinut in mod deschis necesitatea existentei unei reglementari corespunzatoare a acestor produse.

Din laboratorul cu facilitati de cercetare si dezvoltare in biostiinta din cadrul Universitatii din Manchester, Christopher Lord, Director Stiintific la Intellicig, a comentat: "Salutam decizia celor de la MHRA de a-si extinde ancheta asupra tigarilor electronice si a e-lichidelor, si de a continua programul nostru conceput  pentru a spori credibilitatea produsului in piata. Numai operand la standarde riguroase in toate aspectele de fabricatie suntem in masura sa-i asiguram pe utilizatorii de e-lichide ECOpure ca pot fi absolut siguri de ceea ce inhaleaza. Datorita investitiilor majore, Intellicig este singurul producator care poate sa ofere doar produse de cea mai buna calitate. "

Intellicig va continua sa se implice in actiunea MHRA prin sustinerea programului lor de cercetare.

Rezultatul consultarilor organizate de MHRA:

In data de miercuri, 9 martie 2011, Agentia de Reglementare a Medicamentelor si Produselor farmaceutice (MHRA) a publicat rezultatul consultarilor publice (proiect numit MLX 364) privind reglementarea preparatelor pe baza de nicotina (PNC), in conformitate cu legislatia.

MHRA a primit un total de 1.217 de raspunsuri care, in linii mari, pot fi clasificate dupa cum urmeaza:

  • Consumatori de preparate pe baza de nicotina si grupuri de pacienti
  • Profesionisti in domeniul medical si farmaceutic, inclusiv colegii regale
  • Organismele de Sanatate Publica si Serviciile Nationale de Sanatate (NHS)
  • Autoritati locale de comercializare
  • Producatori / importatori de PNC
  • Industria farmaceutica

Raspunsul la aceasta consultare sugereaza ca exista un sprijin clar oferit MHRA, inclusiv din partea organismelor medicale profesionale, colegiilor regale, organismelor de Sanatate Publica si Nationale, precum si a autoritatilor locale de comercializare.

Deloc surprinzator, majoritatea importatorilor de tigari electronice fara licenta s-au opus reglementarii de catre MHRA, temandu-se ca aceasta ar insemna interzicerea imediata a produselor disponibile in prezent. Organizatiile axate pe sanatate publica si-au exprimat ingrijorarea ca o modificare imediata a reglementarilor privind medicamentele ar duce la retragerea de pe piata a unor produse potential folositoare si / sau la inabusirea inovatiilor in domeniu.

De asemenea, MHRA a comisionat o organizatie independenta de cercetare care sa angajeze alte organizatii voluntare, profesionisti din domeniul sanatatii si grupuri de consumatori in procesul de consultare.

In urma cercetarilor, constatarile oglindesc indeaproape imaginea care a reiesit din raspunsurile primite in cadrul consultarilor. Raportul cercetarii independente este publicat pe site-ul MHRA (www.mhra.gov.uk).

Alte cercetari

Consultarile au evidentiat lipsa unor certitudini in privinta concentratiilor de nicotina, care au un efect farmacologic semnificativ, dar si nevoia existentei unor informatii suplimentare cu privire la impactul reglementarilor privind serviciile publice de sanatate si comercializarea de NPC. Astfel, MHRA urmeaza sa coordoneze alte cercetari stiintifice si de piata, cu scopul de a raspunde acestor intrebari importante.

Cercetarile vor avea loc sub indrumarea unui grup de experti din cadrul Comisiei pe Probleme de Medicamente de Uz Uman (CHM), iar proiectul privind Termenii de Referinta pentru programul de cercetare a fost publicat pe site-ul MHRA (www.mhra.gov.uk).

Programul de cercetare va include investigatii privind concentratiile de nicotina, care au un efect farmacologic semnificativ, utilizarea efectiva a preparatelor pe baza de nicotina existente pe piata, efectul lor asupra renuntarii la fumat si modelarea potentialului impact al includerii acestor produse in rezultatele regularizarii medicamentelor asupra organizatiilor de sanatate publica. MHRA prevede ca programul de cercetare va dura aproximativ 18 luni pentru a fi finalizat si ca o decizie finala cu privire la reglementarea produselor care contin nicotina va fi luata abia in primavara anului 2013.