Dragi camarazi e-fumatori,

Pe data de 12 ianuarie '10, ceva incredibil s-a intamplat. Ceva care afecteaza fiecare e-fumator de pe glob.

Richard Leon judecator in cadrul Curtii Districtuale a Statelor Unite a emis o ordonanta preliminara in cazul Smoking Everywhere & Njoy vs. FDA. Votand categoric in favoarea e-fumatorilor de pretutindeni. Desi aceasta ordonanta este una preliminara, consitutie primul pas catre regularizarea in siguranta a industriei.

De ce este acest aspect atat de important? Nu ati avut posibilitatea de a va achizitiona la discretie majoritatea proviziilor pentru e-fumat? Sigur ca da. Insa, fara aceasta ordonanta favorabila, toate acestea s-ar fi schimbat, chiar rapid. In cazul in care judecatorul R. Leon ar fi hotarat ca tigarile electronice tin de competenta FDA ca si gageturi ce contin un medicament, FDA ar fi avut la indemana mijloacele de a interzice practic toate tigarile electronice, obligand companiile sa aplice pentru aprobarea lor ca si medicament; un proces care fi putut dura cativa ani ridicandu-se la un cost de sute de milioane de dolari. In esenta, falimentand industria tigarilor electronice, astfel ducand la privarea alegerii folosirii unui produs recreational cu un impact mult mai mic asupra sanatatii fata de tigarile traditionale.

Bine dar noi suntem in Europa nu in Statele Unite. Corect, insa cei mai mai mari producatori din industrie, cu un control strict al calitatii se afla in USA si Europa. Deci automat o mare parte din varietatea de produse existente momentan pe piata ar fi disparut. In plus ar fi creat un precedent nefavorabil care ar fi putut sa migreze si in Europa. Neafectand poate comertul online dar stingherind propagarea produselor in sectorul mainstream si fabricarea acestora. Aspect care ne-ar fi lasat doar cu produsele chinezesti care prea bine stim ca au un control al calitatii ce lasa mult de dorit.

Deci pana la urma ce aspecte se vor schimba? Multe. Acum ca finantatorii, investitorii, producatorii, si retailerii stiu ca tigarile electronice au un viitor, iar ca popularitatea lor se afla intr-o crestere de proportii exponentiale, va puteti astepta sa vedeti o varietate mult mai mare in materie de hardware, accesorii si e-lichid. Calitatea hardwareului este foarte posibil sa cresca cu o rata similara cu cea a industriei luate pe de-a-ntregul.

Cred ca se poate spune ca aceasta decizie marcheaza inceputul unei noi etape in evolutia e-fumatului. Haideti sa ne pregatim pentru E-Fumat 2.0.